JT_FULL_-JT_FULL (2 of 41).jpg

Anna Luijten

Instructeur & eigenaar

Ik ben opgegroeid in Luxemburg waar ik urenlang bossen afstruinde, sporen volgde, opzocht welke plantjes je kon eten en welke niet, dieren (reëen, vogels en zelfs slakken!) urenlang observeerde, kortom gebiologeerd was door natuur.

Het is ook geen verrassing dat ik biologie besloot te studeren om vervolgens ecoloog te worden. Dit gebeurde in Nederland. De nederlandse natuur staat in contrast met de plek waar ik opgroeide. Veel mensen, veel regels, weinig ruimte. Ik ben daarom tijdens en na mijn studie op zoek gegaan naar avontuur en wildernis en reisde zo verschillende landen af. In het koude geïsoleerde Rusland was het raak. Daar werd ik verliefd op de eindeloze vlaktes waar geen mens te bekennen is en waar rendieren, muskusossen en beren nog koning zijn.

Om me ook in Nederland verbonden te voelen met natuur, ben ik me gaan verdiepen in bushcraftskills. Ik heb langdurige en kortdurende opleidingen gevolgd die veel hebben bijgedragen aan mijn kennis en ervaring.  Ik heb mogen leren van mensen met jaren ervaring zoals Willow Lohr, Theresa Kamper, René Nauta, Beke Olbers, Wonya Thibault, Matt Richards, Daan Timmers,  Thijmen Apswoude en Dave van de Bosbeweging. Ik ben hun stuk voor stuk dankbaar voor de kennis die ze hebben doorgegeven. Dit heeft me in combinatie met mijn baan als ecoloog een stevige basis voor natuur, bushcraften en educatie gegeven. Nadat ik een aantal jaar zelf de jaaropleiding bij Living by Nature heb gegeven, ben ik voor mezelf begonnen met Fox Tribe.

Afhankelijk wie je vraagt krijg je voor het woord bushcraften een verschillende definitie. Voor mijn zijn het de skills -zowel mentale als practische- die je nodig hebt om te leven in de natuur. Niet overleven. Leven. Het omarmd de zelfredzaamheid, de natuurbewustzijn, natuurbegrip, je hoofd, hart en handen, je weerbaarheid, je creativiteit, de kennis en de kunde en bovenal het respect voor natuur die nodig zijn om in natuur te leven. Het is een manier van leven waarbij je nooit stopt met leren.

Natuur is diepgeworteld in mijn dna. Buiten voel ik me thuis. En dat geef ik graag door aan andere mensen.

Contact

Meer teamleden