Eikels als voedingsbron

31 december 2024 door Anna Luijten
eikels eten uit de natuur
Eikelmeel te gebruiken voor allerlei recepten

Verloren kennis

Eikels zijn een perfect symbool voor verloren kennis. Ze waren vroeger een van onze belangrijkste voedingsbronnen. Zo zijn er in Nederland vele vuurplaatsen gevonden met duizenden eikels uit de IJzertijd. Een Italiaans recept voor het maken van azijn met eikels uit de zestiende eeuw beschrijft het proces als “goed bekend en duidelijk voor iedereen”.  Vandaag de dag weten veel mensen niet eens dat eetdbaar zijn.  Eikels maken ook deel uit van vele mythen en legendes, waarin de eik vaak voor stabiliteit en wijsheid staat. Het eten van eikels was niet beperkt tot Europa, ook in Noord-Amerika, Perzië, Zuid-Korea, enz., deden ze gezellig mee.

'Wist je dat eikels 2 tot 3 keer meer koolhydraten bevatten dan aardappelen?'

Een belangrijke reden hiervoor is dat eikels veel belangrijke voedingstoffen bevat die elders in de natuur moeilijk te vinden zijn. Wist je dat eikels 2 tot 3 keer meer koolhydraten bevatten dan aardappelen? En 300 keer meer vetten? Per 100 gram leveren eikels ongeveer 500 calorieën (aardappelen slechts 80). Afhankelijk van je leeftijd, activiteitenniveau, geslacht, enz heb je ongeveer 1600-3000 calorieën per dag nodig.  Kortom, eikels waren van cruciaal belang voor ons bestaan, en toch is onze kennis over hun gebruik tegenwoordig zeer beperkt.

Eikelmeel
Eikelmeel klaar voor allerlei recepten

Bereidingswijze

Om eikels te kunnen eten moet je de looistoffen- de tannines- eruit spoelen. Dat kan op twee manieren; met koud water of met heet water. Beide manieren hebben hun voordelen en nadelen. Zo duurt de koude manier relatief lang (1-2 weken in niet stromend water) maar behoud je beter de zetmelen. De basis blijft hetzelfde; de eikels fijn hakken en het water waar de looistoffen inkomen steeds verversen. Als ze niet meer bitter proeven kan je ze drogen en fijnmalen.

Met het meel kun je koekjes, brood, crackers, tofu en zelfs een soort plantaardige eikelkaas maken. Verwacht niet dat het tarwemeel vervangt. Het heeft geen gluten en reageert dus anders;  zo is brood van 100% eikelmeel zeer compact. Weet jij ook nog recepten, dan hoor ik ze graag!